Το τμήμα Θεατροπαιδαγωγικής της Σχολής για Μουσική και Θέατρο του Ροστοκ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας – Οι μονόλογοι και “Το Νησί”
April 12, 2017
2ο Γυμνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης
May 9, 2017

8ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας – “Οι μονόλογοι στο σχολείο μας”

Πάτρα, 18 Μαρτίου 2017. 8ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
“Οι μονόλογοι στο σχολείο μας” στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σχολείων Πάτρας.

 

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Γιώργος Μπεκιάρης

Σχόλια των μαθητών του 8ου Δημοτικού σχολείου Πάτρας για την παράσταση

Ένιωσα ευχαριστημένη από τη συμμετοχή μου στην παράσταση. Σκέφτηκα πως αν ήταν εκεί τα ασυνόδευτα παιδιά, θα ήταν οι πρώτοι που θα μας χειροκροτούσαν. Βοήθησα να ακουστεί η φωνή αυτών των παιδιών. Το σημαντικότερο πράγμα που πρόσφερε σε μένα ήταν ό,τι κατάλαβα πως πρέπει να βοηθάς τον άλλο, επειδή κάποια στιγμή μπορείς να βρεθείς κι εσύ σε αυτή τη θέση.

Πιστεύω πως η παράσταση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι σημαντική, γιατί καταλαβαίνουμε πως νιώθουν τα παιδιά που έχουν χαθεί από την πατρίδα τους. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να οργανωθούν και να βοηθήσουν για να σταματήσει ο πόλεμος.

Ήταν μία καταπληκτική παράσταση για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά που έπαιξαν στην παράσταση ήρθαν στη θέση των ανήλικων προσφύγων που έφυγαν από τον τόπο τους λόγω πολέμου ή επειδή δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο εκεί. Οι γονείς που είδαν την παράσταση κατάλαβαν σε τι δύσκολη θέση έχουν έρθει αυτά τα παιδιά. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην αγάπη στην φροντίδα και στην ιατρική περίθαλψη και είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα βοηθήσουμε.

Αυτή η παράσταση ήταν μια φανταστική εμπειρία καθώς κάναμε τη φωνή αυτών των παιδιών να διαδοθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά και δεν είχαμε σκοπό να δείξουμε πόσο καλοί είμαστε εμείς στο θέατρο. Ένιωσα ότι πρόσφερα κάτι μοναδικό σε αυτά τα παιδιά καθώς σκέφτηκα «αν ήμουν εγώ;».

Ένιωσα χαρά συμμετέχοντας σε αυτή την εκδήλωση. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία. Αυτό που πρόσφερα ήταν πως έκανα πιο δυνατή τη φωνή των προσφύγων για να ακουστούν πιο μακριά οι ιστορίες τους. Κι έμενα μου πρόσφερε χαρά και γνώση.

Ένιωσα μεγάλη χαρά που έπαιξα σε αυτή την παράσταση μαζί με τους συμμαθητές μου. Μου άρεσε πολύ που με τη συμμετοχή μας βοηθήσαμε τους πρόσφυγες κάνοντάς τους να νιώσουν λίγη συμπαράσταση. Δεν μπορούμε να τους διώχνουμε από τον τόπο μας, γιατί «κι αν ήσουν εσύ;»…

Σχόλια γονέων των μαθητών του 8ου Δημοτικού σχολείου Πάτρας για την παράσταση

Η εμπειρία αυτής της συνύπαρξης των παιδιών μας, που έχουν το προνόμιο της ελευθερίας και της ειρήνης, με τα παιδιά που έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου, καθώς και τη φυγή από τη χώρα τους και από τις οικογένειές τους είναι πολύ σημαντική. Έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να καταλάβουν τι πραγματικά σημαίνει πόλεμος και ποιες είναι οι συνέπειές του. Τα παιδιά είναι το μέλλον και βάζοντας το σπόρο μέσα τους, ώστε να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η ειρήνη και η συνύπαρξη, ίσως ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος. Ευχαριστώ πολύ που δώσατε αυτή την ευκαιρία στο παιδί μου.

Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Πολίτη

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική εκδήλωση αλλά και για την πρωτοποριακή συνεύρεση και των τριών βαθμίδων … και πάλι μπράβο και ευχαριστούμε!

Μαρία Βουτυράκη